Choď na obsah Choď na menu
 


21. 11. 2022

Slovo na úvod.

Slovo na úvod od rímskeho postulátora v procese blahorečenia sr. Zdenky.

Keď som začal spoznávať životný príbeh sestry Zdenky Schelingovej, milosrdnej sestry svätého Kríža, a tak vstupo­vať do tajomného dialógu s našou novou blahoslavenou, spomenul som si na slová Martina Heideggera: „Nad­prirodzený svet ideálov a zásad už viac nevzbudzuje a nepod­poruje život. Onen svet stratil život sám od seba: je mŕtvy. Kres­ťanská viera určite bude ešte kde-tu prežívať, ale láska, ktorá panuje v kresťanskom svete, už viac nie je tvorivým a aktívnym princípom toho, čo sa teraz deje. Nadprirodzený fundament nad­prirodzeného sveta, chápaný ako tvorivá realita všetkého, čo je reálne, sa stal nereálnym!"

Vo chvíli, keď Heidegger vyriekol tieto slová pred­stavujúce akoby zúfalé volanie v temnote, ktorá sa prihnala na ľudstvo v 20. storočí, sestra Zdenka zasväcuje svoj život tomu Bohu, o ktorom si on myslel, že je už mŕtvy: „...som ochotná vyliať svoju krv do poslednej kvapky, len aby som dosvedčila, že existuje nebo". O tom, že nešlo iba o krátke snívanie romantickej ženy, stačí si prečítať svedectvá spolu-väzenkýň sestry Zdenky, ktoré niektorí teológovia-cenzori definovali ako svedectvá „otriasajúce" a „desivé". A je to sku­točne tak. Zločiny komunistickej ideológie, jednostaj vymazávané z pamäti a nikdy nie dostatočne rozpovedané, boli také brutálne, že pre mnohých sú priam neuveriteľné. Hodnoverným sa stáva iba najvyššia obeta - scbažcrtva, nezištné a úplné darovanie seba samého.

Život sestry Zdenky, ustavične sa usmievajúcej a stále pohotovej sestry sv. Kríža, otvára dušu pre nekonečno, pre duchovné hodnoty, pre priateľstvo, pre potreby citu v našich vzťahoch, pre profesionalitu v práci a pripomína, že „nielen z chleba žije človek". V jej živote je skrytý onen tvorivý a aktívny princíp", ktorý oplakával Heidegger, alebo inak povedané onen zázračný liek proti nerovnos­tiam, nenávisti, násiliu a konfliktom medzi jednotlivcami i skupinami.

Niekoľkotisícročná Európa, ktorá sa v tejto historickej chvíli túži obnoviť, vyrástla na koreňoch, ktoré nemôže ani zaprieť ani odrezať, a už vôbec nie odhodiť preč, ak nechce stratiť svoju identitu a jednotu. O akú jednotu tu však ide, ak nie o jednotu práve tých hodnôt, ktoré sú už dávno zapísané v jej genetickom kóde a ktoré prispeli k jej veľ­kosti?

Napriek tejto identite Európa potrebuje dnes kresťa­nov, ktorí sú si vedomí bohatstva ponúkaného kresťan­stvom spoločnosti na tomto kontinente. Viac ako inokedy v histórií Európa, a v nej i naše Slovensko, potrebuje „du­chovný prídavok", a preto potrebuje svedkov viery, ktorá jediná privodzuje jednotu a mier, potrebuje kresťanov, ktorí pochopia a vyložia i sociálnu, i kultúrnu, i politickú prospešnosť evanjeliového posolstva, pretože to, čo je kres­ťanské, je aj autenticky ľudské, a teda osožné pre všeobec­né dobro.

Životný príbeh sestry Zdenky žiari pred všetkými a je príkladom vernosti a odpustenia. Sestra Zdenka povzbu­dzuje nielen k modlitbe za vieru na Slovensku a v celej Európe, ale aj k premysleniu našej osobnej vernosti Ježi­šovi Kristovi, jeho Cirkvi a jeho posolstvu. Je to táto viera, čo predstavuje terén, z ktorého vyrastá a na ktorom zakvitne nádej obnoveného Slovenska a celej Európy nie­len v oblasti ekonomiky a politiky, ale aj v oblasti du­chovnej.

Ľudovít Pokojný, rímsky postulátor v  procese blahorečenia sr. Zdenky